Kao što sam napisao u zadnjem postu, ovaj će biti posvećen objašnjenju procesa nostrifikacije farmaceutske diplome. Svi podaci su dostupni na internetu, sve se može iskopati i istražiti. Za druge diplome i struke nemam pojma što treba i kako. Tako da će ovo najviše koristiti kolegama, a i drugima da vide kakav je to zapravo proces i što je sve potrebno za isti.

Odmah na početku ću se zahvaliti Vracharu – http://priceizvankuvera.wordpress.com/ farmaceutu iz Beograda, koji mi je potanko objasnio cijeli proces pa ga prenosim vama. Teško mi je riječima opisati koliko mi je pomogao s objašnjenjem svega pa ću samo napisati sto puta hvala na svim informacijama. 🙂

U ovom postu neću pisati o samim aspektima struke i zašto bi se netko sa farmaceutskom diplomom uopće selio iz države u kojoj može pristojno živjeti od svog rada (još uvijek). Već o tehničkim pojedinostima same nostrifikacije.

Na početku, da spomenem, od dosta ljudi sam čuo izjave tipa: Kanada priznaje naše papire (vezano za sve struke). Da, to je istina. Ali je toliko pojednostavljeno da je uopće glupo reći nešto takvo na taj način. Nije da postoji neka zgrada sa par ureda, pošalješ papire ili navratiš, oni ti to priznaju i voilá, eto me na konju. 😀

Dakle, svi farmaceuti koji fakultet nisu završili u Kanadi ili USA moraju proći isti put.

U kratkim crtama:

1. Papiri (kopiju i prijevod diplome, licence i pisma iz farmaceutske komore kao i izvod iz knjige rođenih) se šalje u PEBC (Pharmaceutical Examining Board of Canada) na evaluaciju. Kada se izvrši evaluacija dobije se rješenje u kojem piše da li su položeni predmeti i razina stečene spreme istovjetni njihovima i kandidata se šalje na ispit – Evaluating Exam. To je ispit kojim svaki kandidat dokazuje da je njegovo znanje na istoj razini kao i znanje osobe koja je netom završila faks u Kanadi. Ispit se održava dva puta godišnje – u 1. i 7. mjesecu. Traje dva dana i svaki dan ima po 150 pitanja gdje se zaokružuje točan odgovor od nekoliko ponuđenih. Za prolaz je potrebno skupiti 60%, a sadržaj ispita se odnosi na cjelokupno školovanje. Dakle presjek svega naučenog. Ispit se može polagati ili u Kanadi ili Londonu.

2. Kada se položi ispit, dobiva se rješenje o izjednačavanju i nostrifikacija diplome i kandidat je sada u istom rangu kao i netom zavšeni kanadski student (u teoriji).

3. Da bi u Kanadi mogli raditi kao farmaceut, potrebno je dobiti licencu od provincijskog nominacijskog fakulteta što je u BC-u UBC College of Pharmacists. Za dobivanje licence potrebno je ispuniti 3 uvjeta (redoslijed nije bitan): a) položiti PEBC Qualifying exam (ekvivalent našem državnom ispitu) koji se sastoji od dva dijela: pismeni (MCQ) i usmeni (OSCE); b) Jurisprudence exam; i c) odraditi praksu u apoteci pod nadzorom registriranog kanadskog farmaceuta u trajanju od 500h (otprilike 3 mjeseca). U ostalim provincijama je duplo više tako da je što se tiče tog dijela BC najbolji izbor.

Dakle, da bi se počelo sa radom u kanadskoj apoteci, potrebno je imati položen Evaluation Exam (ovaj iz prve točke) i internacionalni test engleskog jezika (IELTS ili TOEFL).

Evo i linkova:

Korak po korak: http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/4910/la_id/1.htm

Evaluacija dokumenata: http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3116/la_id/1.htm

Ispit (EE):

http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3117/la_id/1.htm

Priprema ispita: http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3123/la_id/1.htm

Primjer ispita: http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3126/la_id/1.htm

Registracija pri fakultetu u BC-u:

http://library.bcpharmacists.org/E-Registration_Licensure/E-2_Pharmacist/5027-RegInfo_IPG.pdf

IELTS test iz Engleskog:

http://www.ielts.org/

Ocjene na testu iz engleskog:

http://library.bcpharmacists.org/E-Registration_Licensure/E-2_Pharmacist/5028-RegInfo_ELP.pdf

PEBC QE (ekvivalent državnom ispitu):

http://www.pebc.ca/index.php/ci_id/3147/la_id/1.htm

Da bi se cijeli ovaj proces odradio i zaokružio potrebno je u prosjeku 2 do 3 godine.

Što se tiče mene osobno, koji u ovo nisam ulazio u detalje niti namjeravam (još uvijek), mogu zapravo raditi ovdje u nekoj ljekarni kao farmaceutski tehničar, ako imam sreće bez da išta polažem. Veći lanci kao što su London Drugs, Safeway, Drug Mart i sl. traže položen EE i test engleskog, međutim u privatnim, manjim ljekarnama uz nešto sreće može se početi raditi kao farmaceutski tehničar bez te dvije stavke. Obišao sam neke ljekarne, negdje ostavio samo životopis, u neke poslao životopis drugim kanalima međutim još ništa nije upalilo. Vidjet ću kako će se situacija razvijati na tom planu. Problem je što će teže zaposliti osobu koja nije Kanađanin ili bar nema papire za stalni boravak jer trebaju nekog tko će raditi na duže vrijeme, a ne samo toliko koliko traje Work Permit, nedostatak kanadskog iskustva, nepoznavanje specijaliziranih kompjuterskih programa koji se rabe u ljekarnama i slično.

Jedna sitna napomena. Tamo kod prvog koraka, nije potrebno imati licencu i papir naše komore. Može se i bez toga. Napiše se Statutory Declaration gdje se ukratko objasni zašto nije stečena licenca (npr. nedavni zavšetak faksa bez radnog iskustva). Njima je samo bitno vidjeti da netko nije izgubio licencu zbog nekakvih pogrešaka ili lošeg rada.

EE se najbolje sprema iz ove knjige:

http://www.amazon.ca/Comprehensive-Pharmacy-Review-Leon-Shargel/dp/158255711X

A neke stvari se mogu naučiti na internetu: Canadian Federal Law i Management.

Evo, to je cijeli proces ukratko objašnjen. Prenosim ono što mi je Vrachar napisao i još se jednom zahvaljujem na svemu i ovim putem. 🙂

Što se tiče nekakvog mog osvrta, nadodao bih još da ovo zapravo i nije najteži dio posla. Najteže je u današnjoj situaciji dobiti papire od kanadske države za stalni boravak. Da bi uopće netko krenuo u proces nostrifikacije, valjda bi trebao imati nekakvu radnu vizu izdanu od strane kanadske vlade. Ili ne mora, ako sve ovo radi za svoj gušt i ima viška vremena i novca. 😀 A to je dakle ili putem provincijskog nominacijskog programa, ili putem Federal Skilled Worker programa ili se nađe poslodavca koji je spreman za vas tražiti LMO, ili imate AEO. Uglavnom, mogućnosti ima dosta, a stvari za istraživati još i više. Ja sigurno neću ulaziti u taj proces eto tek tako. Kao što sam rekao nekoliko puta, za to se mora poklopiti cijeli niz faktora. Trebao bih prvo početi raditi u ljekarni (otvoren sam i za volontiranje, to sam napomenuo kad sam bio u nekim ljekarnama i slao molbe), a tek onda vidjeti što i kako. Za sada mi se čini da se tu ništa ne miče s mrtve točke. U Vancouveru je teško naći i neki običan, šljakerski posao, a kamo ne posao u struci.

Dakle, nakon što završite faks u Hrvatskoj i odlučite se krenuti u nešto ovakvo, imate osjećaj kao da ste opet na početku. Sam EE test vjerojatno nije teško položiti. Puno je teže doći do posla, papira i ostalih stvari. Zato opet ponavljam, treba donjeti odluku o preseljenju i emigraciji. Neću reći da je cijeli proces jednostavan, jer nije, ali dakako, nije ni nemoguć.