Oznake

Nekoliko rečenica o samom programu.

Očito u Kanadi nedostaje radne snage pošto svake godine u zemlju ulazi na tisuće imigranata, većina u potrazi za boljim životom. Kao što sam već napisao, slučajno sam pred nekoliko mjeseci naletio na članak na nekom našem portalu i odlučio se prijaviti. U prethodnom postu imate link na službene stranice ovog programa pri kanadskoj ambasadi u Zagrebu. Kao što se može vidjeti, postoje tri načina kako otići. Working Holiday, Young Professionals i Internship. Kod potonja dva, morate pronaći poslodavca koji vam je voljan dati posao ili ustanovu gdje ćete otići na razmjenu. I koliko znam, tim načinom dobijete zatvorenu radnu dozvolu s kojom možete raditi samo na tom mjestu. Preko Working Holiday vize dobijete otvorenu radnu dozvolu, možete otići bilo gdje u Kanadi i mijenjati poslove kako želite.

Ako vas stvarno zanima ovaj program, zatražite da vas prime u ovu grupu na FB-u: http://www.facebook.com/groups/iec.wh/ I molim vas, molim vas, nemojte početi postavljati pitanja na grupi dok ne pročitate Docs (koji se nalaze odmah ispod naslova) i ne prošvrljate malo po starijim upisima. 😀

Kao što samo ime programa kaže, isti je zamišljen kao prilika za mlade ljude da iskuse nešto novo. Putuju po ogromnoj zemlji, krcatoj svega i svačega, a opet imaju priliku zaraditi i biti neovisni o ikome. Mnogi u programu vide priliku za trajno preseljenje i izlazak iz svih onih negativnih stvari u kojima su zapeli ovdje u Hrvatskoj. Mogu samo reći da su po onome što čitam, stvarno sva vrata i sve mogućnosti otvorene. Ja planiram raditi praktički bilo što na početku. Neke opcije već imam otvorene, o tome više u kasnijim postovima. Kasnije, ako se snađem, ako mi se bude sviđao život gore, pronađem ekipu i ukaže mi se prilika za rad u struci, mislim da ću ju objeručke prihvatiti. No o tome ne razmišljam pretjerano.

Kao što sam već napisao, ja planiram od ovoga napraviti jedan dobar izlet od godinu dana, po mogućnosti zarađivati dovoljno da si  mogu priuštiti stan, hranu i pokoji izlazak ili izlet. I naravno, usavršiti engleski; to mi je primarni cilj.

Na program se možete prijaviti na dva načina. Jedan je direktno preko ambasade u Zagrebu. Odite na on-line stranice, sve vam piše, stvarno nije problem skupiti i ispuniti tih desetak dokumenata. I taj način vam i preporučam. Drugi način je da se prijavite preko BHV agencije. Oni će vam pomoći u ispunjavanju papira i kad dođete u Kanadu odete u jednu njihovu partnersku agenciju (SWAP agencija) koja vam pomaže snaći se u početku. Sve to divno zvuči, međutim postoji jedan ALI, naravno. To košta. Po meni, za ono što nude previše. Na kraju vas te njihove usluge izađu oko 5000 kn. Kad se prijavljujete sami, uplaćujete samo 150CAD za vizu i nešto sitno za biljege i pristojbe za pojedine dokumente. Na vama je da odvagnete što ćete i kako, ovo je moje mišljenje. Ne dajte se zastrašiti pričama kako odbacuju dokumente ako nešto krivo ispunite kad se sami prijavljujete. Cura koja radi u ambasadi i koja je zadužena za vaše prijave je izrazito susretljiva. Reći će vam ako nešto krivo ispunite i izaći u susret ako imate bilo kakvo pitanje.

Prošle godine (dakle 2011.-e) izdano je sve skupa preko ambasade za WH program 310 viza, tj. dozvola. U početku je izdavanje išlo sporije, kasnije se za program pročulo pa su povećavali kvote. Većina koja se prijavila je i dobila dozvole, princip je: tko prvi djevojci njegova alimentacija. 😀 Prekjučer su obnovili kvote za 2012. godinu. Za sada na stranicama stoji da primaju 275 ljudi. Ako se planirate prijaviti, požurite. 😉 Ove naše brojke su zapravo kap u moru takvih dozvola. Ovo su brojke za neke druge zemlje: Australia – 10k, Njemacka – 4k, Nizozemska – 450, NZ – 2,5k, Poljska – 650, Švedska – 450, UK – 5350, Slovačka – 143, Italija – 1k, Češka – 143, Chile – 746. Za nekim zemljama debelo kaskamo dok smo za neke napredni. U svakom slučaju, izvrsna prilika. Poruka onima koji idu: Prikažite nas u dobrom svjetlu, nek se čuje za Hrvate. 😀

Na kraju, zapravo trebate imati i određenu zalihu novca na računu. Potrebno vam je 150CAD za vizu, oko 500€ za avionsku kartu (ovo je za jedan smjer), oko 1500kn za zdravstveno osiguranje koje morate imati i traže od vas 2500CAD kao garanciju da se možete snaći prvih mjesec-dva života u Kanadi. Međutim taj novac možda nećete ni načeti, ako odmah pronađete posao.

Toliko o samom programu.